niedziela, 19 kwietnia 2015


Odchudzające właściwości jabłek to zasługa błonnika i polifenoli, które w jelicie grubym ulegają fermentacji i stają się pożywką kultur bakterii wpływających na uczucie sytości. Do takich wniosków doszli badacze z Uniwersytetu Stanu Waszyngton. Naukowcy potwierdzili już wcześniej, że właściwa flora bakteryjna naszego przewodu pokarmowego przeciwdziała nadmiernemu przybieraniu na wadze. Wiadomo już, że jabłka mogą się do utrzymania tej korzystnej flory przyczynić. Amerykanie badali odmiany uprawiane na terytorium USA i najlepiej pod tym względem radziły sobie zielone jabłka Granny Smith.

Pamiętajmy też, że jabłka są dobrym źródłem błonnika, który pęcznieje w żołądku, zapobiegając nadmiernemu spożyciu kalorii. To dzięki niemu owoce działają również delikatnie przeczyszczająco. Najlepsze efekty zdrowotne i odchudzające dają owoce jedzone ze skórką. Tuż pod nią znajduje się najwięcej witamin i minerałów, a także kwas ursolowy, który zapobiega odkładaniu się tłuszczu w organizmie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz