środa, 1 stycznia 2014

JABŁONIE W SZTUCE



                                                            Ryciny wykonała Barbara Gdyk, 2006.




SUSZARNIA NA OWOCE W PACŁAWIU

Schemat rekonstrukcji suszarni na owoce w Pacławiu. Ryc. wyk. Tomasz Idzikowski na podstawie szkicu Artura Brożyniaka podczas rozmowy z panem Cezarym Kocyłowskim.
Legenda: 1 – drewno, 2 – komora, 3 – ruszt, 4 – owoce, 5 – nakrycie, 6 – dach. 





    1 -  Ruszt do suszenia owoców. Ze zbiorów Cezara Kocyłowskiego. Fot. A. Brożyniak.
 2, 3, 4 - Kosz do przechowywania i transportu suszonych śliwek. Ze zbiorów Cezara Kocyłowskiego. Fot. A. Brożyniak.

Więcej o tradycji sadownictwa na Pacławiu (Pogórze Przemyskie) zapraszam do artykułu autorstwa Grzegorza Poznańskiego i Artura Brożyniaka pt.: Tradycje sadownicze w Pacławiu (Pogórze Przemyskie). "Rocznik Przemyski", t . 48, z. 3, Nauki Przyrodnicze, s. 73-85. Przemyśl, 2012.
Wydawca: Towarzystwo Przyjaciół Nauk w Przemyślu.

wtorek, 31 grudnia 2013

BRUNATNA ZGNILIZNA 
DRZEW ZIARNKOWYCH
 Brunatną zgniliznę drzew ziarnkowych powoduje grzyb Monilinia fructigena 
(Schroet. ex Aderh. et Ruhl) Honey ex Dennis, syn. Sclerotinia fructigena Aderh. et Ruhl., 
stadium konidialne Monilia fructigena (Pers. ex Pers.) Pers. ex
Stendel, z podgromady Ascomycotina, rzędu Helotiales.



CECHY POMOLOGICZNE JABŁONI






















Stubno, 15.07.2013 r.

poniedziałek, 30 grudnia 2013

ODMIANA JABŁONI GROCHÓWKA



















GROCHÓWKA  
(ros. - Bobowoje; czes. - Stry’mka; niem. - Grosser Rheinischer Bohnapfel).
Odmiana pochodzenia niemieckiego.
Drzewo rośnie silnie. Tworzy koronę wysoką, stożkowatą, później szerokorozłożystą, o gałęziach licznych, grubych. Zapylacze: Królowa Renet, Otario, Inflancka, Reneta Ananasowa i Reneta Baumana. Na mróz dość wytrzymałe, odporna na parcha. Owocuje przemiennie.
Owoce średniej wielkości, kulistojajowate, mniej lub więcej wydłużone. Skórka gładka, matowa, zielonkawożółta z odcieniem szarym, z lekkim marmurkowatym, różowawoczerwonym, prążkowanym rumieńcem, cała  pokryta szarymi przetchlinkami. Kielich zamknięty lub półotwarty. Miąższ zieonkawobiały, ścisły, początkowo cierpki i kwaśny, potem soczysty.

Dojrzałość zbiorczą osiągają w październiku. Owoce należą do grupy stołowych oraz mają zastosowanie na przetwory, głównie wino, moszcz, susz i kompoty. 







                                                                              Ryc. Tomasz Idzikowski