środa, 22 kwietnia 2015

GRZEGORZ POZNAŃSKI (Przemyśl)

215 LAT
SZKÓŁKARSTWA POLSKIEGO

215 YEARS OF POLISH PLANT NURSERY
(Summary)

The year 2014 marks the 215th anniversary of the establishment of the Polish nursery. On this occasion, it is worth recalling the contributions to the nursery and fruit growing centres by the Polish magnates, farmers and the Church in the areas of Malopolska (former Eastern Galicia). In the late nineteenth and early twentieth century, Horticultural nurseries existed in these areas belonging to the magnates such as, Pawlikowski in Medyka, Sapieha in Krasiczyn, Lubomirski in Miżyniec and Charzewice, Brunicki in Podhorce and Fredro in Fredrow, among others.
In the former Russian zone, not far to the north from Lviv and Przemysl, there were fruit tree and woodland tree nurseries owned by the Zamoyski Estate in Florianka in Zwierzyniec.
This paper presents a catalogue of the nurseries of the Zamoyski Estate: “Katalog drzew owocowych szkółek Floriańskich pod Zwierzyńcem Dóbr Ordynacji Zamojskiej, założonych  w roku 1897 w jesieni na gruncie więcej piaszczystym, miejscami o podłożu szczerkowatem, przeznaczonym do hodowli jabłoni i wisien, a miejscami z podłożem o marglu wapiennym, przeznaczonym dla hodowli: grusz, śliw i czereśni”  („The catalogue of Zamoyski’s Estate Florianskie fruit tree nurseries in vicinities of Zwierzyniec, founded in autumn 1897 on more sandy ground, gravelly places, designed for cultivation of apple and cherry trees, and in places with marl limestone, designed for growing: pears, plums and cherries”). Records for the Zamoyski Estate woodland tree nursery can be found in the State Archive in Lublin under the reference code AOZ 7732. The above information comes from the collections of the library of Roztoczanski National Park in Zwierzyniec.

                                                                                             Translated by Lilianna Witkowska-Wawer











niedziela, 19 kwietnia 2015


Odchudzające właściwości jabłek to zasługa błonnika i polifenoli, które w jelicie grubym ulegają fermentacji i stają się pożywką kultur bakterii wpływających na uczucie sytości. Do takich wniosków doszli badacze z Uniwersytetu Stanu Waszyngton. Naukowcy potwierdzili już wcześniej, że właściwa flora bakteryjna naszego przewodu pokarmowego przeciwdziała nadmiernemu przybieraniu na wadze. Wiadomo już, że jabłka mogą się do utrzymania tej korzystnej flory przyczynić. Amerykanie badali odmiany uprawiane na terytorium USA i najlepiej pod tym względem radziły sobie zielone jabłka Granny Smith.

Pamiętajmy też, że jabłka są dobrym źródłem błonnika, który pęcznieje w żołądku, zapobiegając nadmiernemu spożyciu kalorii. To dzięki niemu owoce działają również delikatnie przeczyszczająco. Najlepsze efekty zdrowotne i odchudzające dają owoce jedzone ze skórką. Tuż pod nią znajduje się najwięcej witamin i minerałów, a także kwas ursolowy, który zapobiega odkładaniu się tłuszczu w organizmie.