czwartek, 9 października 2014



ANTONÓWKA  PÓŁTORAFUNTOWA

(ros. Antonowka połtorafuntowaja, czes. Antonovka tezká, niem. Riesenantonowka).
Odmiana znaleziona przez I. Miczurina w roku 1888 jako wegetacyjna mutacja. 
Odmiana rozpowszechniona w byłym Związku Radzieckim i na terenie Polski. 
Drzewo rośnie silnie, tworząc rozłożystą koronę. 
Owoce bardzo duże, kształtu owalno-wydłużonego, lekko ścięte ku kielichowi. Na owocu występują lekkie żebrowania. Kielich zamknięty. Szypułka krótka. Zagłębienie szypułkowe nieregularne, pokryte silnym ordzawieniem. Skórka cienka, biała z lekkim odcieniem żółtawozielonkawym. Miąższ biały, gruboziarnisty przypominający smakiem Antonówkę Zwykłą. Owoce dojrzewają przed Antonówką Zwykłą. Przechowywać  można najdalej do połowy października. Są wrażliwe na transport. Owoce są bardzo podatne na brunatną zgniliznę i oparzelinę powierzchniową. Odmiana dla celów przemysłowych.   







                                                                                                                               Ryc. wyk. Tomasz Idzikowski



wtorek, 7 października 2014

CIASTO Z MASĄ ORZECHOWO-JABŁKOWĄ
          Desery


Składniki:
ciasto: mąka krupczatka 200g, mąka tortowa 150g, śmietana 18% 3 łyżki, margaryna 200g,
jajko 1 szt, żółtko 2 szt, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier 150g
masa jabłkowa: jabłka 1.5 kg, cukier waniliowy 1 op, cukier 200g, żelatyna 15g
masa orzechowa: orzechy włoskie zmielone 400g, cukier puder 200g, masło 200g, mleko 200ml, żelatyna 15 g

> 6 os.
60 min
łatwe
tanie

Przygotowanie
Ciasto: Z podanych składników zarobić ciasto kruche, wyłożyć na brytfannę. Piec w piekarniku o temperaturze 180 st, do momentu, aż ciasto będzie dobrze zrumienione.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i cukier waniliowy. Masę podgrzewać, doprowadzić do wrzenia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej, następnie dodać kilka łyżek wrzątku, rozmieszać, połączyć z jabłkami. Masę wyłożyć na zimny, kruchy blat, pozostawić do zastygnięcia.
Masa orzechowa: Orzechy wymieszać z cukrem. Mleko zagotować, zaparzyć nim orzechy. Masło utrzeć na pulchną masę. Stopniowo dodawać zimne orzechy, miksować aż powstanie jednolita masa. Żelatynę przygotować tak, jak do masy jabłkowej, połączyć z orzechami. Gotową masę orzechową wyłożyć na masę jabłkową. Ponownie odstawić do zastygnięcia.
Ciasto polać płynną białą czekoladą, posypać płatkami migdałów. Można również polać ciasto tradycyjną polewą czekoladową, jest wtedy równie pyszne, a ciemna czekolada fajnie kontrastuje z kolorem, dość jasnej jednak, masy orzechowej.

                                                                                                                                               Smacznego :)
JABŁKA NADZIEWANE MASĄ ORZECHOWĄ
Desery

Pyszny deserek na ciepło.
Składniki
- jabłka 6 szt
- białka z trzech jajek
- cukier puder 3 łyżki
- orzechy włoskie 10 dkg

5-6 os.
30 min
łatwe
tanie
Przygotowanie
Orzechy zmielić, wymieszać z cukrem pudrem. Jabłka umyć, ściąć wierzchy, dokładnie usunąć gniazda nasienne, lekko wydrążyć miąższ. Białka ubić na sztywną pianę, dodać orzechy z cukrem, wymieszać. Jabłka napełnić masą orzechową (u mnie do jednego jabłka weszły 3 łyżeczki masy). Owoce przykryć ściętymi wierzchami. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika (180 st).
                                                                                                                                        Smacznego.


5 SPRYTNYCH ZASTOSOWAŃ 
SKÓREK I OGRYZKÓW Z JABŁEK 

Jeśli po upieczeniu szarlotki wyrzucasz jabłkowe obierki i ogryzki do kosza, popełniasz duży błąd!
Jak przestać marnować skórki i ogryzki?
Jabłka same w sobie są bardzo zdrowe - o czym dowiedzieliście się już z tego artykułu. Bez skórki jednak korzyści z ich jedzenia byłyby znacznie mniejsze. To w skórce jest najwięcej błonnika (1/3 całego błonnika zawartego w jabłku!) regulującego pracę układu pokarmowego i wspomagającego odchudzanie, kwercetyny, silnego antyoksydantu z grupy flawonoidów, zwalczającego wolne rodniki, stosowanego w lekach przeciwalergicznych czy kwasu foliowego (to w skórce jest niemal cały). Całkiem niedawno naukowcy wyizolowali z jabłkowych obierków substancję przeciwnowotworową.

Odchudzający ocet jabłkowy z resztek

Ocet jabłkowy to od dłuższego czasu hit odchudzania. Można go zrobić w domu, w dodatku bez większych nakładów finansowych. Uwaga! Ocet jabłkowy należy stosować rozcieńczony!

Składniki:
- pół kilograma skórek i ogryzków z jabłek (w skórkach organicznych jabłek nie będzie toksyn z oprysków)
- 2-3 łyżki miodu
- 2-3 szklanki niechlorowanej wody

Potrzebne będą:
- wyparzona szklana misa lub słoik
- czysta ściereczka
- durszlak
- butelka z korkiem

Przygotowanie:
Krok 1. Wymieszaj wodę z miodem.
Krok 2. Włóż resztki z jabłek do misy i zalej wodą z miodem. Powinna zakryć jabłka. Przykryj misę ściereczką.
Krok 3. Pozostaw całość na 2 tygodnie, ale raz dziennie energicznie mieszaj całość.

Krok 4. Po tygodniu lub dwóch masa zacznie ciemnieć. Wtedy odcedź twarde kawałki jabłek.

Krok 5. Przechowuj jeszcze przez 2-4 tygodnie, również codziennie mieszając. Rozpoznasz, że ocet jest gotowy po zapachu - w pewnym momencie zacznie pachnieć "octowo".
Krok 6. Kiedy ocet będzie miał odpowiedni zapach i smak, przelej go do butelki i zakorkuj. Trzymaj z dala od źródeł ciepła i światła.
Z pół kilograma skórek i ogryzków otrzymasz pół litra octu.

Pyszna galaretka z… ogryzków i skórek!

Obierki z jabłek to świetna baza do zrobienia smakowitej galaretki. Wystarczy zaopatrzyć się w cukier, wodę i sok z cytryny. Aby przygotować galaretkę, będziesz potrzebować 1 godziny.

Składniki:
- skórki i ogryzki z jabłek (w skórkach organicznych jabłek nie będzie toksyn z oprysków)
- cukier
- woda
- sok z cytryny

Potrzebne będą:
- 3 czyste i wyparzone słoiki z zakrętkami
- durszlak
- garnek

Przygotowanie:
Krok 1. Włóż jabłkowe resztki do garnka i zalej wodą tak, aby je przykryć. Zagotuj całość i gotuj aż skórki zmiękną. Woda powinna do tego czasu odparować o połowę.
Krok 2. Odcedź jabłkową masę przez durszlak, aby pozbyć się samych twardych części - pestek i ogryzków.
Krok 3. Zmierz szklankami, ile wyszło ci pozostałej masy.
Krok 4. Na każdą szklankę jabłek dodaj pół szklanki cukru i jedną łyżkę soku z cytryny.
Krok 5. Zagotuj na mocnym ogniu i gotuj, często mieszając, aż masa zacznie przypominać galaretkę.
Kok 6. Włóż do słoiczków, dobrze zakręć i zapasteryzuj.

Pamiętaj, że żelowanie masy zależy od ilości pektyn w jabłkach. Generalnie - im jabłka kwaśniejsze, tym więcej zawierają tych substancji. Skórki ze słodkich jabłek zajmą więc więcej czasu.

"Herbatka" jabłkowa z miodem

To herbatka, która najlepiej smakuje jesienią na ciepło. Technicznie rzecz biorąc, nie jest to herbata - nie zawiera herbacianych liści a obierki z owoców. Ale można ją traktować jak "herbatkę owocową", na tej zasadzie, na jakiej herbatką nazywamy np. napar z hibiskusa czy rumianku (w smaku bardziej przypomina ten pierwszy).

Składniki:
- skórki z 6 czerwonych jabłek
- ok. litr wody
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki cukru pudru
- łyżka miodu

Potrzebne będą:
- duży garnek
- durszlak

Przygotowanie:
Krok 1. Włóż skórki do garnka i zalej wodą.
Krok 2. Dodaj sok z cytryny, połówkę cytryny, cynamon i cukier puder.
Krok 3. Doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu bez przykrycia przez 15 minut.
Krok 4. Przesiej przez durszlak.
Krok 5. Dodaj miód do smaku.
5 sprytnych zastosowań obierków z ziemniaków.
5 sprytnych zastosowań obierek z ziemniaków.
Dodatek do...
Skórki z jabłek mogą posłużyć jako zdrowy dodatek do wszelkich koktajli (po zmiksowaniu blenderem), owsianek czy smoothies. Nie tylko dodadzą smaku, ale i zdrowych składników odżywczych! Zobaczmy przepis na przykładowy gęsty napój z jabłkowymi obierkami.

Składniki:
- skórka z 4 jabłek
- pomarańcza
- szklanka mrożonych borówek
- 1/2 szklanki wody

Potrzebne będą:
- blender
- miseczka z wysokimi brzegami

Przygotowanie:
Krok 1. Obierz pomarańczę. Wrzuć ją razem z borówkami, skórkami z jabłek i wodą do blendera i zmiksuj aż do uzyskania pożądanej gęstości.
Krok 2. Ewentualnie dodaj trochę miodu lub cukru, jeśli całość jest dla ciebie za mało słodka.

Czy zwierzęta mogą jeść resztki?
Dokarmianie
Pamiętaj, zawsze możesz dać obierki królikowi, jeśli masz takiego pupila. Królik może jeść około 2 łyżek owoców lub skórek dziennie.

Jeśli w tym momencie nie wiesz, co zrobić z obierkami po upieczeniu szarlotki, po prostu je zamróź! Wyjmiesz je w momencie, kiedy wybierzesz już dla nich zastosowanie.

Uwaga! Przed wykorzystaniem obierków do jedzenia pamiętaj, by umyć jabłka dokładnie pod bieżącą, letnią wodą. Najlepsze będą jabłka z plantacji ekologicznych - nie będą zawierały pestycydów. Uważaj jednak na podrabianą żywność eko. Dokładne mycie na pewno pozwoli wyeliminować część pestycydów ze skórki.



poniedziałek, 6 października 2014

 JABŁOŃ ODMIANY CHARŁAMOWSKA 

(ros. Borowinka, Charłamowka, czes. Charlamowski, ang. Duchess of Oldenburg, fr. Borowisky, niem. Charlamowsky).
Odmiana pochodzenia rosyjskiego.
Drzewo rośnie niezbyt silnie. Tworzy koronę wyniosłą, później kulistą z przewieszającymi się gałązkami. Owocuje przemiennie. Odmiana odporna na mróz i średnio podatna na parcha.
Owoce średniej wielkości, kuliste lekko spłaszczone. Skórka błyszcząca, białawożółta z karminowym, wyraźnie smużkowatym rumieńcem. Kielich duży i zamknięty lub półotwarty. Miąższ żółtobiały, kruchy, soczysty, aromatyczny i smaczny.
Dojrzałość zbiorczą osiągają pod koniec sierpnia. Owoce do bezpośredniej konsumpcji i na przetwory np.: na kompoty.

                                                                                                           Ryc. wyk. Tomasz Idzikowski