wtorek, 26 listopada 2013

JABŁOŃ ODMIANA 
ANTONÓWKA PÓŁTORAFUNTOWA


















ANTONÓWKA  PÓŁTORAFUNTOWA
Ros. - Antonowka połtorafuntowaja; czes.  - Antonovka tezka; niem. - Riesenantonowka.
Odmiana znaleziona przez I. Miczurina w roku 1888 jako wegetacyjna mutacja. Odmiana rozpowszechniona    w byłym Związku Radzieckim i na terenie Polski.
Drzewo rośnie silnie, tworząc rozłożystą koronę.
Owoce bardzo duże, kształtu owalno-wydłużonego, lekko ścięte ku kielichowi. Na owocu występują lekkie żebrowania. Kielich zamknięty. Szypułka krótka. Zagłębienie szypułkowe nieregularne, pokryte silnym ordzawieniem. Skórka cienka, biała z lekkim odcieniem żółtawozielonkawym. Miąższ biały, gruboziarnisty przypominający smakiem Antonówkę Zwykłą. Owoce dojrzewają przed Antonówką Zwykłą. Przechowywać  można najdalej do połowy października. Są wrażliwe na transport. Owoce są bardzo podatne na brunatną zgniliznę i oparzelinę powierzchniową. Odmiana dla celów przemysłowych.