czwartek, 30 października 2014

ANTONÓWKA

(ros. Antonowka obyknowiennaja, czes. Antonovka, niem. Possart’s Nalivia).
Odmiana pochodzenia rosyjskiego. Drzewo rośnie silnie. Korona jest kulista, w późniejszym wieku kulistą spłaszczoną, o luźno rozłożonych, nie zagęszczających się gałęziach.

Owoc średniej wielkości, o kształcie zmiennym, najczęściej kulisty lub nieco wydłużonym, nieznacznie żebrowany. Skórka żółtozielona, niekiedy z bardzo słabym, jasnopomarańczowym rumieńcem. Szypułka średniej długości i grubości z ordzawionym zagłębieniu. Miąższ zielonkawobiały z odcieniem kremowym, luźny, kruchy   i kwaśny z przyjemnym zapachem. Zaczyna owocować w 5-7 roku po posadzeniu. Owocuje obficie i przemiennie. Na mróz odmiana całkowicie wytrzymała, na parcha dość odporna. Dojrzałość zbiorczą osiągają w pierwszej połowie września. Owoce można przechować do listopada. Odmiana przerobowa, nadają się na susz i kompoty. Polecana jako podkładka generatywna. 





                       Ryc. wyk. Tomasz Idzikowski