czwartek, 8 stycznia 2015

RENETA SZARA FRANCUSKA

(niem. Graue Französische Reinette, fr. Reinette Grise du Canada).
Stara odmiana pochodzenia francuskiego, uprawiana  już od XVI wieku.
Drzewo rośnie silnie. Początkowo tworzy koronę odwrotnie stożkowatą, potem kulistą, lekko spłaszczoną i mocną zagęszczoną. W okres plonowania wchodzi dość późno, plonuje mało obficie i przemiennie. Drzewa są mało wrażliwe na choroby i mrozy.  
Owoc duży, kulisty i lekko spłaszczony. Posiada silnie ordzawioną zielonkawą skórkę, nierzadko z niewielkim, czerwonawym, paskowanym, słabym rumieńcem. Miąższ owoców zielonkawy, dość zwięzły, niezbyt soczysty, wyraźnie kwaskowaty i smaczny. Szypułka gruba i krótka. Kielich średniej wielkości, najczęściej półotwarty .

Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają pod koniec września. Przechowują się do lutego. Owoce o szlachetnym smaku, winne. Nadają się na susz, do surówek i sałatek. Obecnie odmiana rzadko spotykana w sadach owocowych.




Rycinę wykonał Władysław Smardzewski w publikacji Atlas Owoców z 1917 roku.