wtorek, 18 sierpnia 2015


ODMIANA JABŁONI 

GRAFSZTYNEK PRAWDZIWY

(ros. Grafensztienskoje; czes. Gravstynské, ang. Grave Stige, fran. Calville Gravenstein, niem. Gravensteiner).
Odmiana pochodzenia duńskiego.
Drzewo rośnie bardzo silnie, tworząc koronę rozgałęzioną, kulistą. Uważane jest za odmianę mało odporną na mróz, wrażliwe na parch.
Owoce średniej wielkości, nieregularne, kuliste, wyraźnie żebrowane. Skórka jasnożółta, pokryta delikatnym, paskowanym i prążkowanym, purpurowoczerwonym rumieńcem. Kielich duży, półotwarty. Miąższ biały z lekko zielonkawym odcieniem, bardzo soczysty, słodkowinkowaty,               o charakterystycznym, bardzo silnym aromacie.
Dojrzałość zbiorczą osiąga we wrześniu. Należy do grupy najsmaczniejszych odmian jesiennych.


 ODMIANA JABŁONI GROCHÓWKA

(ros. - Bobowoje; czes. - Stry'mka; niem. - Grosser Rheinischer Bohnapfel)
Odmiana pochodzenia niemieckiego.
Drzewo rośnie silnie. Tworzy koronę wysoką, stożkowatą, później szerokorozłożystą, o gałęziach licznych, grubych. Zapylacze: Królowa Renet, Ontario, Inflancka, Reneta Ananasowa i Reneta Baumana. Na mróz dość wytrzymałe, odporne na parcha. Owocuje przemiennie.
Owoce średniej wielkości, kulistojajowate, mniej lub więcej wydłużone. Skórka gładka, matowa, zielonkawożółta z odcieniem szarym, z lekkim marmurkowatym, różowawoczerwonym, prążkowanym rumieńcem, cała pokryta szarymi przetchlinkami. Kielich zamknięty lub półotwarty. Miąższ zielonkawobiały, ścisły, początkowo cierpki i kwaśny, potem soczysty.
Dojrzałość zbiorczą osiągają w październiku. Owoce należą do grupy stołowych oraz mają zastosowanie na przetwory, głównie wino, moszcz, susz i kompoty.