piątek, 5 grudnia 2014

LANDSBERSKA 
(Reneta Landsberska, Reneta Gorzowska)

(ros. Rieniet landsbergskij, czes. Landsberská reneta, fr. Reinette de Landsberg,     niem. Landsberger Renette).
Odmiana z okolic Gorzowa Wielkopolskiego.
Drzewo rośnie silnie. Tworzy koronę szeroką i spłaszczoną. W okres owocowania wchodzi    w  3-5 roku po posadzeniu. Owocuje bardzo obficie, ale najczęściej przemiennie. Odmiana wrażliwa na mróz oraz choroby (parch, mączniak), podatna na bawełnicę korówkę.
Owoc bardzo niewyrównany, najczęściej średniej wielkości lub duży najczęściej kulistostożkowaty, nieco spłaszczony. Skórka gładka, czasem tłusta, nieco błyszcząca, zielonkawożółta, dość często ze słabym, pomarańczowym lub pomarańczowokarminowym rumieńcem. Przetchlinki jasnozielonkowe lub szarobrązowe, dość rzadko rozmieszczone. Miąższ zielonkawokremowy lub żółtobiały, soczysty, smaczny i winny.
Dojrzałość zbiorczą osiągają na początku października. Dojrzałość spożywczą osiągają na przełomie listopada i grudnia. Owoce należą do grupy deserowych, nadają się na przetwory, soki i wina. 



       

                            Ryc. wyk. Tomasz Idzikowski