sobota, 25 stycznia 2014

ODMIANA JABŁONI 
CESARZ ALEKSANDER = APORTA
APORTA  /syn. Cesarz Aleksander/
(ros. Aport, ang. Comte Woronzoff, fr. Grand Alexandre,  niem. Kaiser Alexander).
Pochodzenie jest nieznane. Drzewo rośnie bardzo silnie i tworzy dużą, luźną, wyniosłą koronę z grubymi konarami. W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie (około 6 roku), owocuje regularnie i corocznie. Na mróz jest wytrzymałe, na parch dość wrażliwe, owoce łatwo gniją na drzewie.
Owoce duże, wyrównane, o regularnej budowie, kuliste lub stożkowate, symetryczne, nieco żebrowane. Skórka gruba, gładka, pokryta nalotem woskowym, żółtozielona, z licznymi szarymi przetchlinkami i z ciemnokarminowym, rozmytym, paskowanym rumieńcem. Szypułka dość gruba. Kielich duży, półotwarty. Miąższ zielonkawy lub białawy, gruboziarnisty, kruchy, soczysty, kwaskowaty. Dojrzałość zbiorcza osiągają we wrześniu. Owoce nadają się na przetwory, zwłaszcza na kompoty i susz. Do wady tej odmiany jest łatwe opadanie owoców na jesieni, a także duża wrażliwość na parcha. 




czwartek, 23 stycznia 2014

ODMIANA JABŁONI 
RENETA LANDSBERSKA
LANDSBERSKA (Reneta Landsberska, Reneta Gorzowska).
(ros. Rieniet landsbergskij, czes. Landsberská reneta, fr. Reinette de Landsberg,     niem. Landsberger Renette).
Odmiana z okolic Gorzowa Wielkopolskiego.
Drzewo rośnie silnie. Tworzy koronę szeroką i spłaszczoną. W okres owocowania wchodzi    w  3-5 roku po posadzeniu. Owocuje bardzo obficie, ale najczęściej przemiennie. Odmiana wrażliwa na mróz oraz choroby (parch, mączniak), podatna na bawełnicę korówkę.
Owoc bardzo niewyrównany, najczęściej średniej wielkości lub duży najczęściej kulistostożkowaty, nieco spłaszczony. Skórka gładka, czasem tłusta, nieco błyszcząca, zielonkawożółta, dość często ze słabym, pomarańczowym lub pomarańczowokarminowym rumieńcem. Przetchlinki jasnozielonkowe lub szarobrązowe, dość rzadko rozmieszczone. Miąższ zielonkawokremowy lub żółtobiały, soczysty, smaczny i winny.

Dojrzałość zbiorczą osiągają na początku października. Dojrzałość spożywczą osiągają na przełomie listopada i grudnia. Owoce należą do grupy deserowych, nadają się na przetwory, soki i wina. 


ODMIANA JABŁONI 
KOKSA POMARAŃCZOWA

KOKSA POMARAŃCZOWA
(ros. Renet Koksa, czes. Coxova reneta, ang. Cox’s Orange Pippin, fr. Cox’s Orange Pippin, niem. Cox Orangenrenette).
Odmiana pochodzenia angielskiego.
Drzewo rośnie w młodości silnie, później słabiej. Tworzy koronę kulistą i symetryczną. W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie. Owocuje przemiennie umiarkowanie. Na mróz odmiana wrażliwa. Na parcha odporna, ale na mączniaka wrażliwa. 
Owoc średniej wielkości, kulisty i spłaszczony. Skórka gruba, sucha z rdzawymi cętkami zielonawożółta z brudno-pomarańczowo-karminowym, rozmyta paskowanym rumieńcem.  Przetchlinki duże, jasne, na rumieńcu szare. Szypułka średniej wielkości, cienka. Miąższ białożółty, ścisły, soczysty, winny, aromatyczny. 
Dojrzałość zbiorczą osiągają na przełomie września i października. Owoce można przechowywać do końca grudnia. Owoce deserowe. 




środa, 22 stycznia 2014

ODMIANA JABŁONI BOIKEN
BOIKEN (Złotka Boikena).
(ros. Bojken, czes. Boikovo, fr. Pomne Boiken, niem. Boikenapfel).
Odmiana pochodzenia niemieckiego. Drzewo rośnie umiarkowanie. Tworzy koronę dość luźną, a gałęziach wyrastających prawie pod kątem prostym do pnia i przewodników.  Owocuje bardzo obficie.  W okres owocowania wchodzi w 5-6 roku po posadzeniu. Na mróz odmiana dość wytrzymała. Na parcha i na mączniak dość wrażliwa.
Owoc średniej wielkości, kulistostożkowaty, przy kielichu regularnie żebrowany, twardy i ciężki. Skórka dość gruba, zielonawożółta, nieco tłusta z  delikatnym rozmytym, czerwonym rumieńcem i brązowymi, rzadko rozmieszczonymi przetchlinkami. Szypułka zgięta, wystaje nad zagłębienie szypułkowe nieco ordzawione. Miąższ biały z odcieniem zielonkawym, ścisły, jędrny, średnio soczysty, kwaskowaty. Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają pod koniec października, a konsumpcyjną od stycznia do czerwca. Odmiana stołowa, kuchenna i przerobowa.


wtorek, 21 stycznia 2014

ODMIANA JABŁONI CYTRYNOWE ZIMOWE
CYTRYNOWE ZIMOWE
(fr. Citron d’hiver, niem. Winter-zitronenapfel).
Odmiana nieznanego pochodzenia.
Drzewo rośnie silnie, tworząc okrągło-sklepioną koronę, z czasem zwiesza gałęzie. Gałęzie długie, niezbyt grube. Pączki liściowe drobne, szczupłe, omszone, dobrze przytwierdzone do drzewa. Pączki kwiatowe duże, wyraźnie, wysoko stożkowate, w nasadzie przewężone i omszone. Liście duże, ciemno-zielone, pod spodem omszone wyraźnie po bokach ząbkowane. W warunkach niesprzyjających cierpi na choroby grzybowe i na suszę. Odmiana wytrzymała na mróz.
Owoc duży, budowy nieregularnej i nieco kanciaste. Może osiągnąć wagę do 160 gram. Skórka zasadniczej barwy zielonej, w dojrzewaniu żółknieje. Przeważnie owoce bywają z rozmytym rumieńcem, czasem słabym, to znów z jaskrawym. Miąższ białożółty, dość ścisły, lekko kwaśny. Owoce można przechować od listopada do stycznia. Owce deserowe i przerobowe. Obecnie rzadko spotykana w sadach owocowych. 



ODMIANA JABŁONI CESARZ WILHELM
CESARZ WILHELM /syn. Reneta Czerwona/
(ros. Imperator Wilhelm, czes. Vilémovo, ang. Emperor Alexander, fr. Empereur Guillaume, niem. Kaiser Wilhelm).
Odmiana pochodzenia niemieckiego.
Drzewo rośnie silnie. Tworzy koronę wysoką, szeroko zaokrągloną, zaś w późniejszym wieku kulistą, o mocnych, grubych gałęziach z krótkimi krótkopędami. Zapylacze: Kronselska, Reneta Landsberska, Królowa Renet, Koksa Pomarańczowa i Reneta Baumana. Owocuje corocznie  i dość obficie. Odmiana średnio odporna na mrozy.
Owoce duże lub średniej wielkości, kształtu szerokokulistego lub kulistostożkowatego. Przy kielichu delikatnie żebrowane. Skórka gruba, chropowata, miejscami błyszcząca, złotawożółta z rumieńcem czerwonym z prążkami matowymi, karminowymi. Przetchlinki duże. Kielich duży, otwarty  lub półotwarty. Miąższ żółtawy, ścisły, później kruchy, soczysty, winnosłodki, nieco korzenny i aromatyczny. Dojrzałość zbiorczą osiągają we wrześniu. Owoce stołowe i na przetwory. 





poniedziałek, 20 stycznia 2014

ODMIANA JABŁONI CHARŁAMOWSKA
CHARŁAMOWSKA
(ros. Borowinka, Charłamowka, czes. Charlamowski, ang. Duchess of Oldenburg, fr. Borowisky, niem. Charlamowsky).
Odmiana pochodzenia rosyjskiego.
Drzewo rośnie niezbyt silnie. Tworzy koronę wyniosłą, później kulistą z przewieszającymi się gałązkami.  Owocuje przemiennie. Odmiana odporna na mróz i średnio podatna na parcha. 
Owoce średniej wielkości, kuliste lekko spłaszczone. Skórka błyszcząca, białawożółta z karminowym, wyraźnie smużkowatym rumieńcem. Kielich duży i zamknięty lub półotwarty. Miąższ żółtobiały, kruchy, soczysty, aromatyczny i smaczny.
Dojrzałość zbiorczą osiągają pod koniec sierpnia. Owoce do bezpośredniej konsumpcji i na przetwory np.: na kompoty.