wtorek, 7 października 2014

CIASTO Z MASĄ ORZECHOWO-JABŁKOWĄ
          Desery


Składniki:
ciasto: mąka krupczatka 200g, mąka tortowa 150g, śmietana 18% 3 łyżki, margaryna 200g,
jajko 1 szt, żółtko 2 szt, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier 150g
masa jabłkowa: jabłka 1.5 kg, cukier waniliowy 1 op, cukier 200g, żelatyna 15g
masa orzechowa: orzechy włoskie zmielone 400g, cukier puder 200g, masło 200g, mleko 200ml, żelatyna 15 g

> 6 os.
60 min
łatwe
tanie

Przygotowanie
Ciasto: Z podanych składników zarobić ciasto kruche, wyłożyć na brytfannę. Piec w piekarniku o temperaturze 180 st, do momentu, aż ciasto będzie dobrze zrumienione.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i cukier waniliowy. Masę podgrzewać, doprowadzić do wrzenia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej, następnie dodać kilka łyżek wrzątku, rozmieszać, połączyć z jabłkami. Masę wyłożyć na zimny, kruchy blat, pozostawić do zastygnięcia.
Masa orzechowa: Orzechy wymieszać z cukrem. Mleko zagotować, zaparzyć nim orzechy. Masło utrzeć na pulchną masę. Stopniowo dodawać zimne orzechy, miksować aż powstanie jednolita masa. Żelatynę przygotować tak, jak do masy jabłkowej, połączyć z orzechami. Gotową masę orzechową wyłożyć na masę jabłkową. Ponownie odstawić do zastygnięcia.
Ciasto polać płynną białą czekoladą, posypać płatkami migdałów. Można również polać ciasto tradycyjną polewą czekoladową, jest wtedy równie pyszne, a ciemna czekolada fajnie kontrastuje z kolorem, dość jasnej jednak, masy orzechowej.

                                                                                                                                               Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz