środa, 2 listopada 2016

         ODMIANA JABŁONI PEDERSTRUP

Pochodzenie. Odmiana prawdopodobnie została wyhodowana w Danii.
Drzewo. Rośnie niezbyt silnie, wytwarza bardzo mało przyrostów, dlatego zalecane jest silne cięcie. Tworzy koronę dość szeroką, konary odchodzą od pnia pod kątem prostym.
Owoce. Średniej wielkości lub duże, kulisto-spłaszczone, niższe z jednej strony. Skórka zielona pokryta na niewielkiej powierzchni marmurkowym rumieńcem koloru ceglastego, tłusta, gładka, gruba, delikatnie ordzawiona. Przetchlinki zielone lub rdzawe, słabo widoczne, czasem z czerwoną obwódką. Kielich otwarty lub zamknięty. Zagłębienie rozległe ale płytkie, pomarszczone przy kielichu.
Szypułka cienka, długa -do 3 cm. Zagłębienie szypułkowe wąskie, ale głębokie, ordzawione.
Miąższ kremowo-zielonkawy, mało soczysty, miękki, mierny w smaku, kwaskowy z lekko anyżkowym posmakiem. Komory nasienne zamknięte.
Dojrzewanie owoców. Owoce dojrzewają na początku X.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz