ODMIANA JABŁONI CHARŁAMOWSKA
CHARŁAMOWSKA
(ros. Borowinka, Charłamowka, czes. Charlamowski, ang. Duchess of
Oldenburg, fr. Borowisky, niem.
Charlamowsky).
Odmiana pochodzenia rosyjskiego.
Drzewo rośnie niezbyt silnie. Tworzy koronę
wyniosłą, później kulistą z przewieszającymi się gałązkami. Owocuje przemiennie. Odmiana odporna na mróz
i średnio podatna na parcha.
Owoce średniej wielkości, kuliste lekko spłaszczone.
Skórka błyszcząca, białawożółta z karminowym, wyraźnie smużkowatym rumieńcem.
Kielich duży i zamknięty lub półotwarty. Miąższ żółtobiały, kruchy,
soczysty, aromatyczny i smaczny.
Dojrzałość zbiorczą osiągają pod koniec sierpnia. Owoce
do bezpośredniej konsumpcji i na przetwory np.: na kompoty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz