poniedziałek, 17 listopada 2014

KRONSELSKA 
(Oliwka Kronselska)

(ros. Kronselskoje prozracznoje, czes. Cronselské, ang. Transparent de Croncels, fr. Trasparente de Croncels, niem. Apfel aus Cronsels).
Odmiana pochodzenia francuskiego.
Drzewo rośnie silnie. Tworzy szeroką koronę ze zwisającymi gałęziami. W okres owocowania wchodzi około 5 roku po posadzeniu. Owocuje przemiennie, obficie. Na mróz odmiana dostatecznie wytrzymała, na choroby, szczególnie na parch, bardzo wrażliwa.
Owoc duży lub średniej wielkości, niewyrównany, kulisty lub nieco spłaszczony, przy kielichu słabo żebrowany. Skórka gładka, mało błyszcząca, cienka, dość delikatna, jasno-zielonkawo-żóta, niekiedy z delikatnym, pomarańczowym rumieńcem. Przetchlinki widoczne, zielone z jasno-żółtą obwódką. Nalot woskowy słaby. Szypułka średniej długości, gruba. Miąższ kremowy, luźny, kruchy, soczysty, winny, nieco aromatyczny.
Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają w pierwszej połowie września, dojrzałość spożywczą – w październiku i listopadzie. Odmiana stołowa         i przerobowa.



                               Ryc. wyk. Tomasz Idzikowski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz