Odchudzające
właściwości jabłek to zasługa błonnika i polifenoli, które w jelicie grubym
ulegają fermentacji i stają się pożywką kultur bakterii wpływających na uczucie
sytości. Do takich wniosków doszli badacze z Uniwersytetu Stanu Waszyngton.
Naukowcy potwierdzili już wcześniej, że właściwa flora bakteryjna naszego
przewodu pokarmowego przeciwdziała nadmiernemu przybieraniu na wadze. Wiadomo
już, że jabłka mogą się do utrzymania tej korzystnej flory przyczynić.
Amerykanie badali odmiany uprawiane na terytorium USA i najlepiej pod tym
względem radziły sobie zielone jabłka Granny Smith.
Pamiętajmy
też, że jabłka są dobrym źródłem błonnika, który pęcznieje w żołądku,
zapobiegając nadmiernemu spożyciu kalorii. To dzięki niemu owoce działają
również delikatnie przeczyszczająco. Najlepsze efekty zdrowotne i odchudzające
dają owoce jedzone ze skórką. Tuż pod nią znajduje się najwięcej witamin i
minerałów, a także kwas ursolowy, który zapobiega odkładaniu się tłuszczu w
organizmie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz