PIĘKNA Z BOSKOOP (Boskoop)
(ros. Boskopskaja Krasawica, czes. Boskoopské, ang. Belle de Boskoop,
fr. Reinette de Boskoop, Reinette
Monstrueuse, niem. Schöner aus Boskoop).
Odmiana pochodzenia
holenderskiego.
Drzewo rośnie bardzo silnie.
Tworzy koronę szeroką, kulistą nieco spłaszczoną, średnio zagęszczającą się.
Owocuje corocznie, najczęściej umiarkowanie. Odmiana
na mróz wrażliwa, a na choroby odporna.
Owoc duży, kulisty, nieco wydłużony, najczęściej niesymetryczny. Skórka
ordzawiona, matowa, zielona lub zielonożółta z matowo czerwonym, rozmyto
paskowanym rumieńcem. Przetchlinki rdzawe. Szypułka krótka lub średniej
długości. Miąższ zielonkawokremowy, ścisły, gruboziarnisty, kwaśny, czasem
gorzkawy.
Dojrzałość zbiorczą owoce
osiągają w połowie października, spożywczą – w grudniu, przechowują się do
marca. Odmiana stołowa i przerobowa.
Ryc. wyk. Tomasz Idzikowski
Rycinę wykonał Władysław Smardzewski w publikacji Atlas Owoców z 1917 roku.