JABŁOŃ ODMIANA
ANTONÓWKA PÓŁTORAFUNTOWA
ANTONÓWKA
PÓŁTORAFUNTOWA
Ros. - Antonowka
połtorafuntowaja; czes. - Antonovka
tezka; niem. - Riesenantonowka.
Odmiana znaleziona przez I. Miczurina w roku 1888
jako wegetacyjna mutacja. Odmiana rozpowszechniona w byłym Związku Radzieckim i
na terenie Polski.
Drzewo rośnie silnie, tworząc rozłożystą koronę.
Owoce bardzo duże, kształtu owalno-wydłużonego,
lekko ścięte ku kielichowi. Na owocu występują lekkie żebrowania. Kielich
zamknięty. Szypułka krótka. Zagłębienie szypułkowe nieregularne, pokryte silnym
ordzawieniem. Skórka cienka, biała z lekkim odcieniem żółtawozielonkawym.
Miąższ biały, gruboziarnisty przypominający smakiem Antonówkę Zwykłą. Owoce
dojrzewają przed Antonówką Zwykłą. Przechowywać
można najdalej do połowy października. Są wrażliwe na transport. Owoce
są bardzo podatne na brunatną zgniliznę i oparzelinę powierzchniową. Odmiana
dla celów przemysłowych.
Drzewo rośnie silnie, tworząc rozłożystą koronę.