NOWA PUBLIKACJA
Czy wróci moda na stare odmiany jabłoni?
Dzisiaj wiejskim domostwom coraz rzadziej towarzyszą wysokopienne sady, stare drzewa owocowe tradycyjnych odmian znikają z naszego krajobrazu. Stąd też pomysł na projekt "Powrót do korzeni - propagowanie tradycyjnego sadownictwa i warzywnictwa na terenach cennych przyrodniczo Pogórza Przemyskiego" zrealizowany przez Fundację Dziedzictwo Przyrodnicze. Jego celem było propagowanie tradycji sadownictwa i ogrodnictwa na obszarze Pogórza Przemyskiego poprzez promocję produktów tradycyjnych, lokalnych i ekologicznych związanych z uprawą starych odmian drzew oraz roślin warzywnych.
Jednym z efektów projektu było wydanie książki „Stare sady owocowe i tradycyjne ogrody wiejskie na terenie Pogórza Przemyskiego - dziedzictwem kulturowo-przyrodniczym” będącej swoistym kompendium wiedzy dotyczącej tradycji sadowniczych i warzywniczych, lokalnych odmian i produktów, dotąd nie zebranej na tym obszarze, obrazującej bogactwo i różnorodność tego regionu, jego historię i kulturę.
Dzisiaj wiejskim domostwom coraz rzadziej towarzyszą wysokopienne sady, stare drzewa owocowe tradycyjnych odmian znikają z naszego krajobrazu. Stąd też pomysł na projekt "Powrót do korzeni - propagowanie tradycyjnego sadownictwa i warzywnictwa na terenach cennych przyrodniczo Pogórza Przemyskiego" zrealizowany przez Fundację Dziedzictwo Przyrodnicze. Jego celem było propagowanie tradycji sadownictwa i ogrodnictwa na obszarze Pogórza Przemyskiego poprzez promocję produktów tradycyjnych, lokalnych i ekologicznych związanych z uprawą starych odmian drzew oraz roślin warzywnych.
Jednym z efektów projektu było wydanie książki „Stare sady owocowe i tradycyjne ogrody wiejskie na terenie Pogórza Przemyskiego - dziedzictwem kulturowo-przyrodniczym” będącej swoistym kompendium wiedzy dotyczącej tradycji sadowniczych i warzywniczych, lokalnych odmian i produktów, dotąd nie zebranej na tym obszarze, obrazującej bogactwo i różnorodność tego regionu, jego historię i kulturę.
fot. Grzegorz Poznański
I część: Sadownictwo przygotował mgr inż. Grzegorz Poznański,
II część: Warzywnictwo przygotowała dr inż. Anna Maria Wajda.
Bravo !!!!!!!
OdpowiedzUsuńgreetings from a website that is up to the same interest :-), you are welcome to visit us too....
www.hochstammobst.ch