BOIKEN (Złotka
Boikena)
(ros. Bojken, czes. Boikovo, fr. Pomne
Boiken, niem. Boikenapfel).
Odmiana pochodzenia
niemieckiego. Drzewo rośnie umiarkowanie. Tworzy koronę dość luźną, a gałęziach
wyrastających prawie pod kątem prostym do pnia i przewodników. Owocuje bardzo obficie. W okres owocowania wchodzi w 5-6 roku po
posadzeniu. Na mróz odmiana dość wytrzymała. Na parcha i na mączniak dość
wrażliwa.
Owoc średniej
wielkości, kulistostożkowaty, przy kielichu regularnie żebrowany, twardy i ciężki. Skórka dość gruba,
zielonawożółta, nieco tłusta z delikatnym
rozmytym, czerwonym rumieńcem i brązowymi, rzadko rozmieszczonymi
przetchlinkami. Szypułka zgięta, wystaje nad zagłębienie szypułkowe nieco
ordzawione. Miąższ biały z odcieniem zielonkawym, ścisły, jędrny, średnio
soczysty, kwaskowaty. Dojrzałość
zbiorczą owoce osiągają pod koniec października, a konsumpcyjną od stycznia do
czerwca. Odmiana stołowa, kuchenna i przerobowa.
Ryc. wyk. Tomasz Idzikowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz