ANTONÓWKA
(ros. Antonowka
obyknowiennaja, czes. Antonovka, niem. Possart’s Nalivia).
Odmiana
pochodzenia rosyjskiego. Drzewo rośnie silnie. Korona jest kulista, w
późniejszym wieku kulistą spłaszczoną, o luźno rozłożonych, nie zagęszczających
się gałęziach.
Owoc
średniej wielkości, o kształcie zmiennym, najczęściej kulisty lub nieco
wydłużonym, nieznacznie żebrowany. Skórka żółtozielona, niekiedy z bardzo
słabym, jasnopomarańczowym rumieńcem. Szypułka średniej długości i grubości z
ordzawionym zagłębieniu. Miąższ zielonkawobiały z odcieniem kremowym, luźny, kruchy i kwaśny z przyjemnym zapachem. Zaczyna owocować w 5-7 roku po posadzeniu.
Owocuje obficie i przemiennie. Na mróz odmiana całkowicie wytrzymała, na parcha dość odporna.
Dojrzałość zbiorczą osiągają w pierwszej połowie września. Owoce można
przechować do listopada. Odmiana przerobowa, nadają się na susz i kompoty.
Polecana jako podkładka generatywna.
Ryc. wyk. Tomasz Idzikowski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz