RENETA SZARA FRANCUSKA
(niem. Graue Französische Reinette, fr. Reinette Grise du Canada).
Stara odmiana pochodzenia
francuskiego, uprawiana już od XVI
wieku.
Drzewo rośnie silnie. Początkowo
tworzy koronę odwrotnie stożkowatą, potem kulistą, lekko spłaszczoną i mocną
zagęszczoną. W okres plonowania wchodzi dość późno, plonuje mało obficie i
przemiennie. Drzewa są mało wrażliwe na choroby i mrozy.
Owoc duży, kulisty i lekko
spłaszczony. Posiada silnie ordzawioną zielonkawą skórkę, nierzadko z
niewielkim, czerwonawym, paskowanym, słabym rumieńcem. Miąższ owoców
zielonkawy, dość zwięzły, niezbyt soczysty, wyraźnie kwaskowaty i smaczny.
Szypułka gruba i krótka. Kielich średniej wielkości, najczęściej półotwarty .
Dojrzałość zbiorczą owoce
osiągają pod koniec września. Przechowują się do lutego. Owoce o szlachetnym
smaku, winne. Nadają się na susz, do surówek i sałatek. Obecnie odmiana rzadko
spotykana w sadach owocowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz