Inflancka
(Oliwka Żółta, Papierówka Najwcześniejsza, Biały Nalew)
(ros.
Biełyj Naliw Pribałtijskij, Papirowka, Alebastrowoje, czes. Průsvitne
žlutè, ang. Yellow Transparent, niem. Weisser Klarapfel, fr.
Transparente Jaune).
Odmiana
pochodzi z krajów nadbałtyckich, rozpowszechniona i szeroko uprawiana na
całym świecie ze względu na wczesne dojrzewanie owoców.
Drzewo. Rośnie
silnie i tworzy dużą, kulistą koronę, z grubymi i sztywnymi gałęziami i
pędami. W okres owocowania wchodzi wcześnie, w 3-4 roku po posadzeniu.
Owocuje obficie, najczęściej przemiennie. Na mróz odmiana zupełnie
wytrzymała, na parch dość odporna, na mączniak prawie niewrażliwa.
Owoc.
Średniej wielkości, często mały, stożkowaty, nieregularnie, lekko
żebrowany, z jednym żebrem wyraźniej zaznaczającym się. Skórka gładka,
zielonkawożółta. Przetchlinki drobne, zielonkawe, z jaśniejszymi
obwódkami. Szypułka cienka, długa, wystaje ponad zagłębienie.
Zagłębienie szypułkowe wąskie, głębokie. Kielich średniej wielkości,
zamknięty lub półotwarty. Zagłębienie kielichowe szerokie, dość płytkie,
żebrowane. Miąższ zielonkawobiały, średnioziarnisty, kwaskowaty.
Komory nasienne duże, otwarte. Nasiona liczne, średniej wielkości, nieregularne, ostro zakończone.
Dojrzewanie owocu. Owoce
należy zbierać w końcu lipca lub na początku sierpnia. Dojrzałość
konsumpcyjną osiągają kilka dni później. Wyrośnięte owoce szybko
przejrzewają. W przechowalni przetrzymać je można bardzo krotko,
najwyżej dwa tygodnie. Przed zbiorem nie opadają z drzew.
Przydatność odmiany. Owoce
deserowe, średniej jakości, cenione jedynie z powodu swego wczesnego
dojrzewania. Odmiana polecana do sadów w pobliżu dużych rynków zbytu;
ceniona również jako dobra przewodnia dla odmian wrażliwych na mróz, ale
tylko na glebach niezbyt zwięzłych (Rejman 1976, 1979).
----------------------------------------------------------
Obok Inflanckiej istnieją podobne lokalne
odmiany jabłoni nazywane popularnie „Papierówki” np. Papierówka biała
(Brzeziński 1921), czy Papierówka letnia (Clarapfel) (Jankowski 1928).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz