ODMIANA JABŁONI
CESARZ ALEKSANDER = APORTA
APORTA /syn.
Cesarz Aleksander/
(ros. Aport, ang. Comte
Woronzoff, fr. Grand Alexandre, niem.
Kaiser Alexander).
Pochodzenie jest nieznane. Drzewo rośnie bardzo
silnie i tworzy dużą, luźną, wyniosłą koronę z grubymi konarami. W okres
owocowania wchodzi średnio wcześnie (około 6 roku), owocuje regularnie i
corocznie. Na mróz jest wytrzymałe, na parch dość wrażliwe, owoce łatwo gniją
na drzewie.
Owoce duże, wyrównane, o regularnej budowie, kuliste
lub stożkowate, symetryczne, nieco żebrowane. Skórka gruba, gładka, pokryta
nalotem woskowym, żółtozielona, z licznymi szarymi przetchlinkami
i z ciemnokarminowym, rozmytym, paskowanym rumieńcem. Szypułka dość
gruba. Kielich duży, półotwarty. Miąższ zielonkawy lub białawy,
gruboziarnisty, kruchy, soczysty, kwaskowaty. Dojrzałość zbiorcza osiągają we wrześniu.
Owoce nadają się na przetwory, zwłaszcza na kompoty i susz. Do wady tej odmiany
jest łatwe opadanie owoców na jesieni, a także duża wrażliwość na parcha.